Типи обігріву ресторанів

Мікроклімат в ресторанах і кафе принципово важливий для їх повноцінної роботи. Мова йде не тільки про створення здорових умов праці для співробітників, але і про комфортний мікроклімат, який буде подобатися гостям. Крім того, є кілька специфічних питань і проблем:

  • Опалювальна система не повинна генерувати запахи і поширювати по приміщенню будь-які шкідливі речовини;
  • Обов’язково потрібен низький рівень шуму, щоб опалення не заважало гостям;
  • Якщо в  закладі є літні та відкриті майданчики, навесні і восени їх теж потрібно обігрівати.

Ми в Maxmarket точно знаємо, що робити з усіма цими нюансами!

Водяне опалення ресторанів

В даному випадку можна використовувати і централізоване, і автономне теплопостачання. Якщо ви підключаєтеся до магістралі, потрібен індивідуальний тепловий пункт або вузол управління. Для всіх прибудов використовуються свої роздільні лічильники, і система для них проектується окремо.

Якщо ви використовуєте автономне опалення, головне – правильно розрахувати потужність котла. Вода циркулює по трубопроводу до радіаторів, конвекторів або в системи теплих підлог. Для управління потрібні терморегулятори, щоб в приміщенні завжди була стабільна температура.

Якщо в будівлі є вітринне скло, можна використовувати конвектори, вбудовані прямо в підлогу. Є моделі з електровентиляторами, які створюють потужний вертикальний потік теплого повітря.

Для невеликих залів підійдуть теплі підлоги з декількома петлями з труб. Для них досить температури води в 40-50 градусів, що менше, ніж в традиційній системі опалення. Тому потрібні окремі змішувальні вузли.

Якщо в залі є система чіллер-фанкойл, для обігріву можна використовувати і її. Тоді встановлюється чіллер з функцією теплового насосу. Або можна підключити гідравлічну систему до теплового пункту.

Повітряне опалення ресторанів

Якщо в приміщенні все одно потрібно облаштовувати припливно-витяжну вентиляцію, її можна поєднати з обігрівом. Але тут є нюанс: доведеться істотно збільшити розміри повітропроводів, тому що для обігріву потрібні великі об’єми. Це доцільно не у всіх залах і попутно тягне за собою таке ж суттєве збільшення витрат на електроенергію. Але система буває актуальна, якщо немає можливості облаштувати водяне опалення.

У повітряних мережах використовується рециркуляція повітря. Це означає, що частина відпрацьованого теплого повітря з приміщення змішується з холодним припливним і нагріває його. Але це не підходить для залів, де потрібна посилена витяжка. Наприклад, для курилок або кальянних.

Крім того, існує поняття утилізації теплоти. Холодне зовнішнє повітря нагрівається від теплого витяжного, яке циркулює по сусідніх каналах. Але для цього температура витяжного повинна бути досить висока. Найчастіше це можна зробити тільки з гарячим цехом, але тоді знадобиться додатковий очищувач від жиру та інших частинок.

Електричне опалення ресторанів

З електричних систем найзручніше використовувати звичайні конвектори. Їх легко монтувати і досить підвести проводку. Також є моделі з різним дизайном – під інтер’єр будівлі або для прихованого монтажу. Рідше використовується електрична підлога з підігрівом, тому що переважно це занадто дорого.

Щоб холодне повітря не проникало в приміщення, на вході встановлюють теплову завісу. Система компактна, акуратна, проста в установці і повністю автономна. Її потрібно тільки підключити до мережі. Електричні системи зручніше використовувати з такими ж електричними котлами.